Despre originea speciilor

 

 

 

Primul sau Primula?

evolutia-bartatului-si-a-femeii

A existat dintotdeauna o preocupare firească a omului pentru origini. La întrebarea „Ce a apărut prima dată, oul sau găina?”, putem răspunde fără ezitare – Oul! Dacă ne întrebăm „cine a apărut prima dată, bărbatul sau femeia?”, având deja răspunsul anterior, putem folosi deducția logică: dacă oul… atunci bărbatul. Așadar, bărbatul a fost Primul, atât ca apariție, conform Genezei, cât și ca parcurs pe scara evoluției. Dacă am merge mai departe, tot pe calea deducției, femeia ar fi – a doua. Vom lăsa însă deducția pentru ceva mai târziu. La începuturi, femeia a apărut  ca variantă travestită a Primului. Și s-a numit – Primulă. Adică un fel de plantă cugetătoare (nu ca trestia lui Blaise Pascal, care nu la femei cred că se referea. Pascal, o personalitate absolut sclipitoare, în ciuda unei scurte existențe – 39 de ani, era deosebit de înțelept. Deși a luat și el în considerare căsătoria la un moment dat, și-a recăpătat rapid rațiunea, înțelegând că aceasta ar fi „cea mai joasă condiție de viață permisă unui creștin”).

Primula_aka

Primula, atât ca plantă, cât și ca femeie, e frumoasă, viu colorată, variată și fascinantă ca formă. Necesită periodic însă, câteva lucrări de …întreținere:

 • Fertilizarea: din zece în zece zile, cu îngrășăminte complexe dizolvate în apa de udare (în zilele noastre se acceptă și ceva mai rar)

 • Eliminarea frunzelor îngălbenite și a florilor trecute ori de câte ori este nevoie (acum se numesc ședințe de înfrumusețare)

 • Afânarea substratului – cel puțin o dată pe lună, cu un băț de grosimea unui creion (pentru ca afânarea să rămână un proces intern, domestic e bine să se realizeze cât mai des sau la cerere, înainte de apariția unei cruste; pentru o eficiență sporită e bine să folosiți un băț ceva mai gros) 

 • Eliminarea prafului: cu un burete înmuiat în apă curată, prin introducerea plantelor sub duș sau cu o pensulă fină la speciile cu frunze păroase (pentru simplificarea procesului de curățare s-a introdus în practică epilarea periodică)

Primula-White

Ziceam că voi lăsa deducția pentru mai târziu. Iată că acum i-a venit vremea! Trecând de perioada matriarhatului, unde era liniște și pace, adică exact climatul neprielnic evoluției, ajungem în perioada patriarhatului și a războaielor. Ca în orice vreme a schimbărilor, nici poziția femeii nu putea rămâne nerevizuită, mai ales în concepția bărbaților. Nu o să mă refer însă la toți, ci la unul dintre cei mai importanți. În accepțiunea lui Aristotel, unul dintre cei mai mari filosofi și oameni de știință ai Antichității, bărbatul era Primul iar  femeia era a doua. Ceea ce nu e rău. Câtă vreme ești pe podium locul doi e onorabil.

Mai exact, Aristotel spunea că în esență, femeii îi lipsește ceva. Ea ar fi un „bărbat nedesăvârșit”. În procesul de reproducere, femeia ar fi pasivă și receptoare, în timp ce bărbatul este activ și dăruitor. Din cauza aceasta, copilul moștenește numai însușirile bărbatului în sămânța căruia se găsesc aceste însușiri. Femeia era, din punctul său de vedere, numai terenul, pământul care preia și dezvoltă sămânța, „semănătorului”. 

Iată că, în privința relațiilor dintre sexe, se poate înșela chiar și un bărbat atât de rațional cum a fost Aristotel. Din păcate, această concepție nu este la fel de evoluată ca cea a lui Platon, căruia i-a fost discipol. Poate că Aristotel nu a avut prea multe experiențe practice în ceea ce privește viața femeilor. Din viața sa personală, știm că femeia care i-a devenit soție a fost amanta prietenului său. Am putea crede că nu prea avea timp să cerceteze sau să caute femei; drept dovadă a luat și el ce a găsit la îndemână. Cu toate că se îmbrăca frumos, avea tunsoarea îngrijită și inele cu pietre scumpe, poate că ochii mici, picioarele subțiri și vorba cepeleagă, nu l-au plasat în apropierea profunzimilor femeilor. Sau poate pur și simplu voia ca dominația în filosofie și știință să rămână doar bărbaților. Păcat că imaginea aristotelică a femeii, și nu cea platonică, a devenit predominantă în cursul Evului Mediu.

Aristotle_Plato

Rafael, Școala din Atena – Platon și Aristotel

Cu toate acestea, trebuie să ținem cont că la vremea respectivă descoperirile științifice se făceau doar pe baza observațiilor. Ceea ce face ca raționamentul lui să nu fie întru totul absurd. Asocierea pântecului cu un câmp fertil mi se pare potrivită și chiar poetică. Sămânța – de grâu, de exemplu – nu are nevoie să întâlnească în pământ o altă sămânță pentru a apărea un spic nou. Se desăvârșește prin ea însăși, se perpetuează fără alterare asemenea unei clonări. În lumea animală însă, reproducerea este supusă condiției. Devenim întreg prin înjumătățire și prin punere laolaltă. 

Poate că semnificația femeii ar fi putut fi ceva mai generoasă. Cu toate astea, pentru mine (și cred că pentru noi toți), Aristotel rămâne o personalitate fascinantă, cu o contribuție enormă și neviciată de timp în toate domeniile științei. Modul în care ne-a amprentat evoluția cred că ne poate face să-i trecem cu vederea lipsa genialității în materie de genetică.

Și ce pretenții să avem de la bărbații de altădată, câtă vreme mai există și în zilele noastre bărbați care își ceartă nevestele că nu i-au fericit cu progenituri de un anumit sex. Bărbați care nu-și conștientizează încă nici importanța, nici neputința. Evident, în aceeași ignoranță cromozomială se bălăcesc și ele, consoartele lor, că doar de aia s-au împreunat. Cu toată limitarea însă, au înțeles până și ei că perpetuarea speciei e condiționată de cunoașterea lui X și-a lui Y . Dar câți de X și câți de Y ar fi indiscret să ne spună.

14 responses to “Despre originea speciilor

 1. Reblogged this on fata noptii and commented:
  “Iată că, în privința relațiilor dintre sexe, se poate înșela chiar și un bărbat atât de rațional cum a fost Aristotel. Din păcate, această concepție nu este la fel de evoluată ca cea a lui Platon, căruia i-a fost discipol. Poate că Aristotel nu a avut prea multe experiențe practice în ceea ce privește viața femeilor. Din viața sa personală, știm că femeia care i-a devenit soție a fost amanta prietenului său. Am putea crede că nu prea avea timp să cerceteze sau să caute femei; drept dovadă a luat și el ce a găsit la îndemână. Cu toate că se îmbrăca frumos, avea tunsoarea îngrijită și inele cu pietre scumpe, poate că ochii mici, picioarele subțiri și vorba cepeleagă, nu l-au plasat în apropierea profunzimilor femeilor. Sau poate pur și simplu voia ca dominația în filosofie și știință să rămână doar bărbaților. Păcat că imaginea aristotelică a femeii, și nu cea platonică, a devenit predominantă în cursul Evului Mediu.”
  @ReBellearte

  Like

 2. Păi bărbatul nu poate fi decât primul, după cum femeia nu poate fi decât a doua. Primul mai înseamnă unu în timp ce a doua mai înseamnă multiplu. Bărbatul este un punct, femeia este circumferința cercului cu centrul în acel punct. Femeia este întinderea oceanului, bărbatul este stâlpul către cer.

  Chestia cu cuplul fidel, un bărbat și o femeie, e o prostie. Matriarhatul e și mai rău, că pune femeia în centru. În realitate ar trebui ca noi, bărbații, să avem haremuri. 🙂

  Like

  • Nu știu ce fel de femei cunoști tu, dar să știi că nu toate suntem cât întinderea oceanului și nici prea mulți stâlpi până la cer n-am întâlnit. Hihi.

   Bărbatul a fost primul dar cum rezultatul nu a fost satisfăcător, Creatorul a mai încercat o dată. Din păcate, nu i-a ieșit nici din a doua. Așa că i-a luat la pachet și a reușit să facă din cei doi o creatură acceptabilă. La fel e și cu fidelitatea. E greu, atât pentru un bărbat, cât și pentru o femeie să găsească un partener perfect și atunci recurg la metoda multiplului pentru a atinge perfecțiunea. Poate fi și o măsură de securitate. După cum nu e bine să ții toți banii în aceeași bancă, nu e bine nici să ții toate ouăle într-un coș.

   Unu nu există decât în aparență ca simbol al unicității și al perfecțiunii. În realitate este și el compus. Doi este exact ceea ce pare, reprezintă dualitatea și caracterizează cel mai bine natura umană. Totul este dual (bine-rău, frumos-urât etc) și e foarte bine să fie așa. Cât despre formele de organizare, niciuna nu e perfectă. Haremul este o idee bună mai ales că din ce în ce mai mulți bărbați sunt grași. Exercițiul regulat și susținut înseamnă sport și cu timpul poate duce chiar la performanță. Iată cea mai bună metodă de combatere a obezității. În China există încă o societate matriarhală care sunt sigură că ți-ar plăcea. Femeile își aleg și schimbă partenerii după cum doresc, fără a se căsători sau a trăi împreună, considerând asta o piedică pentru libertatea lor.

   Like

  • Ba toate sunt, doar că nu-s toate conștiente. Nu vorbesc acum de Vasilica, ci de femeie. La fel și idem toți.

   Există partener perfect? Uneori simți nevoia de o fată-de-foc. De o parteneră dinamică, de o inițiatoare, de un uragan. Alteori, de rafinamentul unui lac tăcut. Unele fete manifestă mai bine prima ipostază, altele – a doua. Teoretic, ar trebui să găsești pe cineva care să poată fi ambele, la perfecție. Practic, n-am văzut niciodată. Până și chipul îți este mai înflăcărat sau mai liniștit. Poate fata de care suntem îndrăgostiți nu se află în această lume. Poate aici sunt doar avatarurile ei.

   Ți-am citit articolul cu matriarhatul.

   Sigur ești de sex feminin? Că ai o gândire rațională și un avatar urât.

   Like

   • Frumusețea oamenilor este dată tocmai de diversitatea și complexitatea lor. Din fericire, în această lume avem tot ce ne dorim. Trebuie doar să știm cum să căutăm. Nu poți să-ți cumperi o mașină de spălat ca apoi să-i ceri să fie și aspirator. E vorba despre o adecvare a așteptărilor. Cred că greșim atunci când vrem să găsim în același loc și uraganul și lacul tăcut. Ele au farmec savurate separat. Împreună și-ar anula reciproc frumusețea. Perfecțiunea fascinează doar la nivel de ideal, de reper sau țel spre care tindem. Perfecțiunea identificată cu binele absolut ar fi insuportabilă și ne-ar anihila aspirațional.

    Cu privire la sex, prezint toate simptomele unei purtătoare de cromozomi XX. Însă ai dreptate, nu ești primul care îmi spune că am o gândire rațională, tipic masculină. Avatarul e urât pentru că sunt nemachiată. În articolul din concurs presupun că ai văzut cât sunt de frumoasă.

    Like

    • Eu n-am zis că ar trebui să găsim în același loc și apa și focul. Asta ar trebui s-o susțină adepții declarațiilor de tipul „tu ești și vei rămâne unica mea iubire”. 😆

     Totuși, blogul are un aspect exterior frumos. Oare cum de l-ai greșit?

     Like

     • Dacă e vorba despre un incendiu e bine să găsim apa chiar lângă foc. Unica iubire este într-adevăr cel mai bun șampon pentru spălături pe creier. Iubirea e doar o posibilitate materializată la un moment dat. Este cea mai bună variantă pe care o putem alege dintre cele pe care le cunoaștem. Cu cât mai largă este sfera cunoașterii, cu atât mai multe șanse ai să cunoști mai multe iubiri. Depinde cât de norocos e fiecare.

      Am un simț estetic deosebit, nu-i așa? Poate încerc să compensez ceea ce nu am, să caut frumosul în afara mea. Ce dacă sunt strâmbă, blănoasă și încălțată pe dos? Nu merit și eu să fiu apreciată pentru ceva? „Am un suflet minunat” și multe calități ascunse. Atât de bine că nici eu nu le mai găsesc. Hahaaa! Îmi place la nebunie acest șablon.

      Like

  • Eu cred că prima dată a apărut oul crud. Apoi oul fiert. Și abia apoi oul ochi. Apoi ochiul critic al bărbatului și apoi apoi ochiul vânăt al femeii.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s